يك دو سه چهار، دستگاهت رو بردار و بيار!

از زمان ايران باستان نقل است كه “يك دو سه چهار؛ دوچرخه ات م بردار بيار!” اين يعني وقتي قصد عزيمت به سوي ما كردي با دوچرخه بيا. پس از رنسانس در اون ور دنيا اين نقل باستاني ارزشمند توسط پيشگامان باختر زمين تبديل شد به “يك دو سه چهار؛ دستگاهت رو بردار و بيار (Bring Your Own Device)” . اين يعني در باختر زمين گرايشي ظهور كرده كه در اون كارمندان شركت ها به جاي استفاده از سيستم هاي سخت افزاري اداري و شركتي متعلق به محل كار از وسايل شخصي خودشون استفاده مي كنن و با خودشون به سر كار ميارن.

به عنوان مثال شما هفته پيش يك تبلت گرون قيمت خريدي و مايل هستي از اون در محل كار استفاده كني كه هم خودنمايي كرده باشي و هم چون اين دستگاه متعلق به خودت هست باهاش راحت تر كار كني. در حقيقت گفته هاي بالا به سياستي اشاره داره كه در اون شركت ها بنا بر سياست هاي خاصي به كارمندانشون اجازه مي دن تا به جاي كار با اموال شركتي از وسايل شخصي سيار (موبايل، تبلت، لپ تاپ و…) استفاده كننده و شبكه سازماني متصل بشن. بنا بر آمار گزارش شده در حدود 75 درصد از كارمندان شاغل در كشورهاي روسيه و برزيل كه داراي بازار وسيع و رو به رشدي هستند با ميل و رغبت از چنين الگويي پيروي مي كنند. در كنار بازار كار چنين رويكردي در دانشگاه ها و مراكز تحصيلي به سرعت در حال رشد و جلب نظر هست.

primary_tabbed_BYOD

تمايل به سمت چنين كاري در ابتدا توسط شركت اينتل به صورت گسترده مطرح شد تا باعث بشه اين گرايش طي يكي دو سال اخير در برخي از كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه به صورت چشمگيري در حال افزايش باشه. اما مسلما چنين رويكردي مزايا و معايب مخصوص به خودش رو داره كه در اين نوشتار قصد دارم از زواياي مختلف به اون ها نگاه كنم. برخي عقيد دارند چنين گرايشي ريسك هاي امنيتي جبران ناپذيري رو به دنبال داره و دسته اي ديگه باور دارند كه اين كار به دليل داشتن انعطاف بالا باعث افزايش راندمان كاري كارمندان ميشه.

مورد جالب اينكه بر اساس يافته هاي شركت Logicalis ميل به آوردن دستگاه هاي شخصي در برخي از كشورهاي خاورميانه و در حال توسعه رو به فزوني است. اين شايد به اين معنا باشه كه به زودي هم در ايران چنين موردي رو شاهد باشيم. البته لازمه اين مورد رشد بخش خصوصي و كاهش تصدي گري دولت هست. پس اگر چنين گرايشي براي شما هم هيجان انگيزه در ادامه با من همراه باشيد.

شاخص ترين مزاياي بهره گيري از گرايش BYOD

  • كسب و كارهايي كه از سياست مبتني بر BYOD استفاده مي كنند سريع تر از سايرين از جديدترين فن آوري هاي ارائه شده در صنعت بهره مند خواهند شد و ممكنه چنين كاري يك مزيت رقباتي در قياس با رقبا به حساب بياد. به طور كلي چنين كاري بخش زيادي از بار هزينه اي مهاجرت به سطح جديدي از فن آوري رو بر دوش كارمندان ميذاره و با اين حساب شركت صرفه جويي زيادي در هزينه ها خواهد داشت و اين شركت ها خواهند تونست از پي اين صرفه جويي اقتصادي در بخش هاي ديگه اي هزينه كنن. البته اين كار با توافق دو جانبه بين شركت و كارمندان انجام مي گيره و آمار ها نشون ميده كه ميل به اين كار توسط كاربران قابل توجه هست. البته در معدود مواردي مشاهده شده كه شركت ها با در اختيار گذاشتن هزينه از كارمندان ميخان كه خودشون وسيله دلخواهشون رو تهيه كنن و مادامي كه در شركت شاغل هستند از اون استفاده كنند و در خاتمه مشاركت اون رو به شركت باز پس بدن.
  • پيرو مورد قبل شاهد افزايش رضايت دو جانبه كارمندان و مديران خواهيم بود. به گونه اي كه ميل به سمت چنين مدلي باعث افزايش انعطاف، راحتي و در نتيجه رضايت خواهد شد. اين بار كارمندان بر خلاف قبل مجاز هستند تا با دستگاهي كه بيشترين علاقه رو به اون دارن در محل كار حاضر بشن. به دنبال چنين موردي احتمالاً نرخ به روز رساني دستگاه ها در قياس با چرخه به روز رساني سازماني در حالت سنتي سريع تر خواهد بود و باز هم به معناي همپا بودن با رشد فن آوري است.

شاخص ترين مشكلات حاصل از گرايش به سمت BYOD

  • گذشته از مزاياي فريبنده چنين گرايشي مشكل از دست دادن كنترل دستگاه هاي كاربران يك خطر احتمالي پيش رو است. تنوع به كار گيري وسايل شخصي و آزادي هايي كه از پي چنين كاري به دست مياد ممكن مخاطرات امنيتي زيادي رو به دنبال داشته باشه و با سهل انگاري كارمندان ضربه جبران ناپذيري از نظر امنيتي به بدنه شركت وارد بشه. داشتن سياست واضح و مشخص در قبال رويكرد BYOD مي تونه موثر و گره گشا باشه اما باز هم تهديد رو به شكل اطمينان بخشي كاهش نميده. به خصوص در شهرها و كشورهايي كه اخلاق حرفه اي و مرام كاري به خوبي رعايت نميشه!
  • در كنار مشكلات امنيتي مشكل مالكيت داده هاي تبادلي مابين شبكه هاي زيرساختي شركت و وسايل شخصي متصل به اين شبكه وجود داره. به عنوان مثال اين ابهام وجود داره كه پس از ساعت كار و با رفتن شما از محل كار و قطع شدن اتصال شما به شبكه مسئوليت و مالكيت داده هاي منتقل شده به دستگاه شما با كيست؟ بايد دقيقا مشخص نمود كه چنين الگويي چه تضادهايي با قوانين فعلي داشته تا در حين بروز مشكل بتوان احقاق حق نمود.
  • مشكل تشديد بي نظمي و بي توجهي به اصول موردپذيرش شركت از ديگر معايب چنين رويكردي است كه باعث ميشه پياده سازي اون در كشورهايي مثل ايران ديرتر رخ بده. چرا كه بايد بلوغ كافي در اين باره حاصل شده باشه.

BYOD در يك نگاه

اينفوگرافي زير پراكندگي گرايش به سمت مدل BYOD رو به خوبي به تصوير مي كشه و با ارائه آمارهايي يك ديد كلي از اون رو به مخاطب ارائه ميده. جهت مشاهده تصوير بزرگتر بر روي تصوير كليك كنيد.

BYOD_Infographic

مطالعه مدل BYOD به صورت مفصل و آماري

چنانچه تمايل داريد در مورد مدل BYOD بيشتر بدونيد و با جنبه هاي ريزتري از اون آشنا بشيد مطالعه مقاله تفصيلي زير رو توصيه مي كنم.

براي مشاهده مقاله در فرمت PDF كليك كنيد

پيوند مدل BYOD و آزادكاري

اگر شما جز دسته آزادكاران هستيد احتمالا ميل و رغبت خوبي به جهت استفاده از اين مدل از نشون خواهيد داشت. چرا كه اين مدل باعث ميشه تا برخي عادات حاكم بر دنياي آزاد كاري وارد محيط هاي اداري و شركتي بشه و شما رو در قيد و بندهاي كمتري قرار بده.

سخن آخر

در خاتمه بايد گفت كه به مدد رشد چشمگير وسايل سيار و بي سيم ( به طور شاخص موبايل ها ) به ناچار شاهد رفتن به سمت الگوهايي مشابه BYOD خواهيم بود. به نظر مي رسه رشد فن آوري در كنار سازگار شدن شركت ها به وسيله تدوين سياست هاي همسو و مدون با چنين مدلي بر مدل هاي سنتي برتري پيدا كنه.

مشاهده دفاتر كاري، پوشش كارمندان، نوع تعامل صميمانه و معماري شركت هاي بزرگي همچون گوگل و مايكروسافت و خود به خود نويد همه گير تر شدن چنين الگويي را در ساير جوامع ميده.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *